miércoles, 22 de abril de 2015

TEMA 13. SEGONA REPÚBLICA


Podem utilitzar aquesta entrada com un "fòrum" on deixeu els vostres dubtes o preguntes sobre les qüestions relacionades amb el títol


3 comentarios:

  1. Bona vesprada Joan. T'escrivim per tal de tractar de resoldre els dubtes que s'ens han presentat d'aquests temes.
    1. Com podriem definir la revolució d'octubre de 1934? Ve donada per els socialistes?

    2.En el 3.4 del primer tema apareix ''llei de defensa de la república' però no ens queda massa clar que és.
    3.L'oposició i la conflectivitat social culmina en la crisi de la coalició republicanosocialista?
    4.Mola va ser el responsable del colp d'estat fins 1936 contra la república, no?
    5. Seria correcte dir que el pilars del nou estat franquista son l'esglesia i l'exèrcit?
    6. Quan acaba la guerra civil, continua la unificació política que aquesta havia suposat?
    7. Què és la llei de responsabilitats polítiques exactament?
    Aquests són els nostres dubtes fins ara. Gràcies

    ResponderEliminar
  2. 1.- La revolució d'octubre defineix uns fets que tingueren lloc a octubre de 1934 en diferents punts d'Espanya: principalment a Astúries i Catalunya, també a altres indrets com a barris obrers de Madrid...Per entendre la revolució cal al·ludir a situacions internes però també a un context europeu on l'ascens de Hitler al poder a Alemanya en 1933 i les seues actuacions contra els seus opositors van fer pensar que ací a Espanya podia passar alguna cosa semblant amb l'entrada de la CEDA al govern del radical Lerroux a octubre de 1934: aquest fou el detonant de la convocatòria d'una vaga general acompanyada per la preparació d'una insurrecció. La convocatòria fou dirigida pel PSOE i UGT.

    2. Tot i l'eufòria inicial al moment de la proclamació de la república, les noves autoritats eren conscients de l'oposició i fins i tot actitud hostil de determinats sectors socials i institucions: exemple amb l'Església i la pastoral del cardenal Segura. Aleshores, a octubre de 1931 es va elaborar la "Llei de defensa de la República" que actuava contra qualsevol acció que anara en contra de la República amb mesures penals i civils. Cal pensar que ja han passat 6 ó 7 mesos de la proclamació de la república.

    3. Jo diria que no: possiblement l'oposició política (CEDA) si, però la conflictivitat social era una constant de l`època, el que ocurreix és que allò que hi va haver sectors socials (camperolat) i sindicals (CNT) que consideraven les reformes del govern d'Azaña com a insuficients i sobretot lentes: això va generar molta conflictivitat social a l'any 1933.

    4. Mola era "el director", és a dir l'organitzador i responsable de la conspiració.

    5. ... si, i també afegir la Falange.

    6. Territorialment si. Amb la conquista de tots els territoris s'estén el model totalitari franquista a tota Espanya.

    7. Fou aprovada a la zona "nacional" abans de finalitzada la guerra, a febrer de 1939, i implicava l'adopció de mesures contra aquelles persones que, tant per acció com per omissió, hagueren colaborat amb la república des de la revolució d'octubre de 1934.

    ResponderEliminar
  3. Aclariments:

    Respecte a la pregunta 3, cal indicar que si "culmina" l'entenem com a elevada conflictivitat social la resposta ha de ser afirmativa, però si entenem en sentit estricte el verb "culminar" com el moment més important o elevat la resposta seria NO.
    4.- La conspiració va tenir components molt heterogenis, però el militar era el fonamental.
    6.- El procés d'unificació política al bàndol "nacional" va culminar pràcticament a l'any 1938 amb el nomenament de Franco com a "Caudillo". Per tant, al finalitzar la guerra Franco ja concentrava tots els poders a les seues mans...
    7.- Aquesta llei és fonamental i forma part de la legislació repressiva del nou estat franquista. En principi, la seua aplicació era retroactiva al 18 de juliol de 1936, però també va acabar afectant a actuacions derivades de la revolució d'octubre de 1934.

    ResponderEliminar